Nutraceutical health enhancing functional foods (NUTRHEFF): the CNR network

Abstract

Lecture al congresso internazionale 9th PROBIOTICS, PREBIOTICS, NEW FOODS, NUTRACEUTICALS AND BOTANICALS for NUTRITION & HUMAN and MICROBIOTA HEALTH. Il congresso ha avuto il Patrocinio del CNR.Presentazione degli expertises e delle ricerche avanzate presenti nella " Rete NUTRHEFF (Nutraceutical Health Enhancing Functional Foods), the CNR network on nutraceutical and functional food research" del Dipartimento di Scienze Bioagroalimentari. La lecture ha illustrato i migliori risultati ottenuti recentemente dai ricercatori afferenti alla rete, con lo scopo di divulgare le potenzialità di ricerca e trasferimento tecnologico delle attività in svolgimento al CNR nel campo degli alimenti funzionali e dei nutraceutici.Inoltre nell'ambito del congresso sono state organizzate due sessioni Nutrheff in cui ricercatori hanno presentato le loro attività : Sunday , september 10: NUTRHEFF-CNR MEETING (NUTRACEUTICAL HEALTH ENANCING FUNCTIONAL FOOD - NATIONAL RESEARCH COUNCIL OF ITALY)Chair: P. Lavermicocca (Italy)F. Minervini (Italy). Artichoke head, in vitro intestine models and probiotic bacteria: bioaccessibility, bioavailability, antioxidant and immunomodulatory activity exerted by polyphenols content. G. Mazzarella (Italy). Use of ancient wheat crops for the diet of non-celiac gluten sensitivity R. Consonni (Italy). NMR based plant metabolomics: saffron as a source of bioactive compoundsC. Gerardi (Italy). Valorization of the neglected P. mahaleb. L. fruits as a source of functional moleculesM. Durante (Italy). Functional spaghetti supplemented with supercritical CO2 extractedpumpkin oil encapsulated in ?-cyclodextrins.Tuesday, September 12: ORAL COMMUNICATIONSNutrheff - CNR hot topics: food bioactive compoundsand healthChairs: P. Lavermicocca (Italy), V. Fogliano (The Netherlands)OC. 12 - NEUROTROPHINS' MODULATION BY OLIVE POLYPHENOLSValentina Carito (1), Mauro Ceccanti (2), Marco Fiore (1)(1) IBCN-CNR, Institute of Molecular Biology and Neurobiology, Rome, Italy(2) Centro Riferimento Alcologico Regione Lazio,, Università di Roma "La Sapienza", Rome, ItalyOC. 13 - CORYLUS AVELLANA IMMUNOMODULATORY EFFECT ON HUMANMONOCYTE-DERIVED-MACROPHAGESGiulia Cappelli (1), Daniela Giovannini (1), Anna Lisa Basso (1), Olivia De Murtas (2),Gianfranco Diretto (2), Chiara Santi (2), Loretta Bacchetta (2), Francesca Mariani (1)(1) CNR, IBCN, Rome, Italy(2) ENEA Casaccia,Rome, Italy, Bioprocess and bioproducts laboratory, Rome, ItalyOC. 14 - BETALAINS, PHENOLS AND ANTIOXIDANT CAPACITY IN CACTUS PEAR(Opuntia ficus-indica (L.) Mill.) FRUITS AND CLADODES FROM APULIA(SOUTH ITALY) GENOTYPESFederica Blando (1), Clara Albano (2), Carmine Negro (3), Gabriele Maiorano (1),Carmela Gerardi (1), Giovanni Mita (1), Antonio Miceli (3), Luigi De Bellis (3)(1) Institute of Sciences of Food Production (ISPA), CNR, Lecce, Italy(2) Institute of Sciences of Food Production (ISPA), CNR, Milan, Italy(3) Department of Biological and Environmental Sciences and


Autore Pugliese

Tutti gli autori

  • Lavermicocca P.

Titolo volume/Rivista

Non Disponibile


Anno di pubblicazione

2017

ISSN

Non Disponibile

ISBN

Non Disponibile


Numero di citazioni Wos

Nessuna citazione

Ultimo Aggiornamento Citazioni

Non Disponibile


Numero di citazioni Scopus

Non Disponibile

Ultimo Aggiornamento Citazioni

Non Disponibile


Settori ERC

Non Disponibile

Codici ASJC

Non Disponibile