Influence of a selected Hanseniaspora uvarum strain in multistarter grape must fermentations with Saccharomyces cerevisiae

Abstract

In conventional winemaking, grape must fermentations are carried out by a succession of different yeast species. The Saccharomyces cerevisiae completes the process, whereas its initial stage is dominated by non-Saccharomyces strains, whose by-products contribute to the composition of the wine bouquet. In this study, we evaluated the performance of two selected strains of Hanseniaspora uvarum and S. cerevisiae as multistarters for inoculation of Negroamaro must vinification.


Tutti gli autori

  • M. Tristezza; D. Corallo; Giovanni Cantele; M. Tufariello; G. Mita; G. Spano; F. Grieco

Titolo volume/Rivista

Non Disponibile


Anno di pubblicazione

2015

ISSN

Non Disponibile

ISBN

978-88-99407-00-1


Numero di citazioni Wos

Nessuna citazione

Ultimo Aggiornamento Citazioni

Non Disponibile


Numero di citazioni Scopus

Non Disponibile

Ultimo Aggiornamento Citazioni

Non Disponibile


Settori ERC

Non Disponibile

Codici ASJC

Non Disponibile